dilluns, 18 de desembre del 2017

El pèndol de Foucault

Es demostra per fi la rotació de la Terra

Al museu del Príncep Felip de les Arts i les ciències de València, podem trobar un d'aquests pèndols que únicament estan constituïts per una esfera bastant pesada i un fil metàl·lic que li permet oscil·lar en qualsevol direcció.

Jean Bernard Lleó Foucault (1819-1868) en 1851 va descobrir que a diferència de qualsevol altre pèndol que com és d'esperar, el seu pla d'oscil·lació es manté fix en l'espai, el pèndol de Foucault girava lentament de tal manera que cada 24h dónava una revolució. Amb aquest sistema, es va demostrar d'una manera visual, el fenomen de la rotació de la Terra.

Per primera vegada, es va posar en pràctica amb un fil d'acer de 68m de longitud i una bola de 30kg de coure. A més es va afegir un recipient que contenia sorra i estava subjecte a l'extrem lliure, el fil de sorra que queia del cub mentre oscil·lava el pèndol assenyalava la trajectòria., D'aquesta manera, es va poder comprovar experimentalment com el pla d'oscil·lació del pèndol, que aparentment no havia variat, girava 11º 15 'cada hora. Així doncs, avui dia es pot trobar aquesta reproducció en una infinitat de museus de ciència.

En aquest link, es pot trobar una simulació, substituint el moviment del pèndol pel moviment harmònic simple.
http://www.sc.ehu.es/sbweb/fisica_/cinematica/relativo/coriolis1/coriolis1.html





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada